Haliaeetus albicilla – orao štekavac
Ekologija: Gnijezdi pretežno u nizinskim hrastovim šumama uz slatke vode (ribnjaci, rijeke) na kojima se hrani: Izbjegava planinska područja, područja siromašna vodom, otvorene predjele bez drveća i velike guste šume. Razlozi ugroženosti: nestajanje močvarnih područja, propadanje šaranskih ribnjaka, zagađenje voda, intenziviranje poljodjelstva, krivolov. U cilju zaštite štekavca, lovnim aktivnostima ne smije ih se uznemirivati u […]

