Održana početna konferencija projekta “Natura SMŽ”

Sisačko – moslavačka provodi projekt „Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ“ financiranog kroz operativni  program  Konkurentnost  i kohezija 2014. – 2020., mjera Promicanje održivog razvoja prirodne baštine (referentni broj: KK.06.1.2.02) s cilje prezentacije prirode na području Sisačko-moslavačke županije.

15.listopada 2019. godine održana je početna konferencija Projekta kojoj je nazočio  Župan Ivo Žinić. Početna konferencija je održana  u prostoru izletišta „Korablja Tišinić“ u Taborištu pokraj Petrinje. Korablja Tišinić se nalazi na prostoru značajnog krajobraza Kotar-Stari gaj i dio je prezentacijske šetnje ovog projekta jer se na području izletišta nalazi jedna od 7 infrastrukturnih prezentacijskih pozicija.

Projekt, u kojem je partner u projektu Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ, je vrijedan ukupno nešto manje od 18 milijuna kuna. Najveći dio, kao promocija prirodne baštine, pokriven je potporom Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj od 14,5 milijuna kuna, a dobio je i maksimalni iznos donacije od 2 milijuna kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Edukativno-prezentacijski centar Natura SMŽ bit će smješten u nekadašnjoj upravnoj zgradi „Nove bolnice“ u Petrinji. U tijeku su radovi rekonstrukcije objekta i izgradnje pomoćnih objekata, a provode se i aktivnosti izgradnje info točaka i vidikovaca, kao i edukativne i promotivne aktivnosti.

Završetak projekta planiran je za rujan 2020. godine, a potom i početak rada novog mjesta prezentacije prirode u Sisačko-moslavačkoj županiji.