Izložba „Vode i mlinovi Zrinske gore“

Ožujak je mjesec u kojem se obilježava važnost vode za očuvanje života na planeti Zemlja. Ove godine naš fokus je na predstavljanju Banovine kao područja koje obiluje izvorima vode, brojnim brdskim potocima i rijekama koje svojim čistim vodama obogaćuju vode Kupe, Une i Save.

Povodom  obilježavanja Dana voda postavljena je izložba „Vode i mlinovi Zrinske gore“ koja nam ukazuje na veliko vodno bogatstvo očuvanih vodotokova Banovine, a koji su se na održivi način koristili kroz povijest i doprinosili boljitku ljudi i zajednici

Ova izložba je dio projekta “Vode i mlinovi Zrinske gore” kojeg su tijekom 2018. godine provodili članovi Društva “Terra banalis” u suradnji s nastavnicima i učenicima Srednje škole Glina, Srednje škole Topusko, Srednje škole Ivana Trnskog, Hrvatska Kostajnica i lokalnim stanovnicima. Projekt je uključivao stručna predavanja, radionice, ekskurzije i istraživanja o vodama i mlinovima, a s ciljem prepoznavanja, vrednovanja i revitalizacije kulturno-povijesnog nasljeđa Banovine. Rezultat zajedničkog rada su izložba i kolekcija digitaliziranih fotografija, crteža, karata, zvučnih i video zapisa kroz koje vas upoznajemo s prirodnom i kulturnom te materijalnom i nematerijalnom baštinom vezanom za vode i mlinove Banovine.

Stručnu podršku su pružili Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku, Gradski muzej Sisak, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, Odsjek za povijest).