Dan planeta Zemlje

Dan planete Zemlje tradicionalno se obilježava na dan 22. travnja u cijelom svijetu već 51 godinu kako bi se naglasila potreba za očuvanjem prirodnih resursa planeta te skrenula pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji. Uslijed negativnog čovjekovog djelovanja dolazi do klimatskih promjena i globalnog onečišćenja koje negativno utječe na kompletan ekosustav odnosno zagađenje vode i tla, ugrožavanja životinjskih i biljnih vrste, iscrpljivanje neobnovljivih resursa i dr.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta glasi „Obnovimo našu Zemlju“ (Restore Our Earth), gdje je fokus na  prirodnim procesima, novim zelenim tehnologijama i inovativnim razmišljanjima koja mogu obnoviti svjetske ekosustave.

Povodom Dana planeta Zemlje JU Zaštita prirode SMŽ, općina Martinska Ves i tvrtka Gospodarenje otpadom Sisak, održali su akciju čišćenja divljih deponija koje se nalaze na području Martinske Vesi. Općina Martinska Ves prostire se na području zaštićenog krajobraza Odransko polje te na dva “Natura 2000” područja ekološke mreže – Turopolje i Sava nizvodno od Hrušćice. Divlje deponije ugrožavaju biljne i životinjske svjetove koji vrve na ovim područjima te predstavljaju veliku prijetnju ekosustavima.

Akcija se nastavlja sve do uklanjanja svih pronađenih ilegalnih deponija otpada, a kako su lokacije izgledale prije i nakon uklanjanja smeća možete pogledati na fotografijama.

Još jednom apeliramo na građane da ne stvaraju ilegalne deponije u prirodi, a sve pronađene lokacije ilegalnih deponija na području općine Martinska Ves možete prijaviti putem sljedećih web stranica:

https://eloo.haop.hr/

http://www.info-cor.com/Home/ModulView?pid=fbfc4015-ef26-42ea-8ec2-f2d61dc00f8c&modulId=45978a93-b407-441b-a6e7-8c8a5e6c680f