Zbrinjavanje orla štekavca Haliaeetus albicilla

Svi možemo (i moramo) pomoći pri zbrinjavanju ozlijeđenih životinja, a posebice strogozaštićenih i ugroženih vrsta jer one predstavljaju vrijednost/kapital svakog područja. Ukoliko ugledate ozlijeđenu životinju možete dojaviti na telefon 112, a potom se informacija prosljeđuje ustanovama u sustavu zaštite prirode RH ili komunalnim službama lokalnih samouprava. Ponekad se dojave direktno upute u našu Ustanovu te djelatnici prihvate ozlijeđenu jedinku i voze ju u Zoološki vrt u Zagreb na pregled, operativni zahvat i potom na zbrinjavanje u ovlašteno oporavilište AWAP.

Tako je zajedničkom suradnjom AWAP-a,  Hrvatske policije  i  Zaštite prirode SMŽ, zbrinut orao štekavac. Ozlijeđenog orla pronašli su djelatnici Policijske postaje Glina u mjestu Veliki Obljaj i pozvali čuvaricu prirode za daljnje postupanje. Neočekivano mjesto za pronalazak ove vrste izvan uobičajenog staništa dodatno je potvrđeno stanjem pronađene ptice mirnoćom u kontaktu s ljudima, nemogućnost letenja, ozljede na kandžama i letnim perima koje je ukazivalo na dugotrajnije zatočeništvo.

Pregledom u Zoološkom vrtu Zagreb, od strane dežurnog veterinara potvrđene su sumnje jer je uočen krivo saniran prijelom noge i navika uzimanja hrane iz ljudskih ruku. Detaljni pregledi i zahvati bit će obavljeni u narednim danima od strane  veterinara Ingeborg Bata i Jadranka Borasa i nadamo se daljnjoj uspješnoj sanaciji ozljeda.

Ovim putem podsjećamo da je orao štekavac strogo zaštićena vrsta (zaštićena Zakonom o zaštiti prirode) te su prema strogo zaštićenim životinjama iz prirode, u njihovom prirodnom području rasprostranjenosti, zabranjene sljedeće radnje :

– namjerno hvatanje ili ubijanje

– namjerno uznemiravanje, posebno u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, hibernacije i migracije

– namjerno uništavanje ili uzimanje jaja

– namjerno uništavanje, oštećenje ili uklanjanje njihovih razvojnih oblika, gnijezda ili legla

– oštećenje ili uništenje područja njihova razmnožavanja ili odmaranja.

Osim ovih zabrana također  je zabranjeno i držanje, prijevoz, prodaja i razmjena (mrtvih ili živih jedinki) strogo zaštićenih jedinki. Svaka osoba dužna je prijaviti slučajno uhvaćenu i/ili usmrćenu jedinku te  o tome informirati Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem razvijenog sustava dojave.

Ovisno o vrsti prekršaja nad strogo zaštićenom vrstom, predviđena je kazna od 7.000,00 do 200.000,00 kuna za pravnu ili fizičku osobu.