U centru Petrinje spašeni ptići vjetruše

Obitelj vjetruša (Falco tinnunculus), našeg najmanjeg i najčešćeg sokola, ugnijezdila se u centru Petrinje. Te male grabljivice inače vole otvorene prirodne prostore, ali sve više nastanjuju gradove te se često znaju gnijezditi na visokim građevinama poput stambenih zgrada i crkvi. Za razliku od drugih sokolova one se često hrane na tlu gdje najčešće love male glodavce.

U ponedjeljak 10.6. dva su mala ptića vjetruše prerano izletjela iz gnijezda. Srećom pronašla su ih djeca iz susjedstva. Uključili su se i odrasli, sklonili ih na sigurno i nazvali djelatnike Zaštite prirode Sisačko-moslavačke županije. Naši djelatnici su nakon procjene situacije utvrdili kako ptići nisu ozlijeđeni te su pronašli i spasili još jednog u podrumu zgrade. Sva tri ptića bili su u dobrom stanju te su vraćeni na balkon zgrade točno ispod gnijezda u kojemu se nalazi odrasli par vjetruša.

Susjedi su im dali neophodnu hranu i vodu, te su u stalnom kontaktu s djelatnicima Zaštite prirode koji ih često posjećuju. Već drugi dan jedan od ptića je odletio natrag u gnijezdo dok su ostala dva i dalje na balkonu, ali utvrđeno je da im roditelji i dalje donose hranu dok sami ne budu u stanju brinuti se za sebe.

Važno je znati da mali ptići u proljeće često polijeću iz gnijezda i prije nego što su potpuno spremni za let. Ako naiđete na takve ptiće dovoljno ih je uz oprez podignuti na višu granu ili objekt kako bi ih zaštitili od mogućih opasnosti. Najčešće su im roditelji u neposrednoj blizini. Oni i dalje brinu o njima, čuvaju ih i hrane. Svakako je najbolje nazvati županijsku ustanovu za zaštitu prirode gdje će stručne osobe dati savjet ili izaći na teren te pomoći životinjama u nevolji. Preporuka je da ih se ne odnosi kući jer zbog izazvanog stresa i nestručne brige nemaju veliku mogućnost preživjeti u zatočeništvu.

Zahvaljujemo djeci koja su pronašla male vjetruše, obitelji Šušmeg i Edit Posavec na iznimnom angažmanu oko spašavanja ptića.