Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode

Međunarodni Dan biološke raznolikosti, ujedno i Dan zaštite prirode, obilježava se 22. svibnja sa ciljem povećanja svijesti o pitanjima biološke raznolikosti a tema ovogodišnjeg Dana biološke raznolikosti je „Naša rješenja su u prirodi“.
Biološka raznolikost često se razumijeva u pogledu široke raznolikosti biljaka, životinja i mikroorganizama, ali ona uključuje i genetske razlike unutar svake vrste – na primjer, između sorti usjeva i pasmina stoke – i raznolikost ekosustava (jezera, šume i dr. pustinje, poljoprivredni krajolici) koji su domaćin različitih vrsta interakcija među članovima (ljudi, biljaka, životinja). Gubitak biološke raznolikosti prijeti svima, uključujući i naše zdravlje. Dokazano je da gubitak biološke raznolikosti može proširiti zoonoze – bolesti koje se prenose sa životinja na ljude – dok, s druge strane, ako biološku raznolikost zadržimo netaknutu, nudi izvrsne alate za borbu protiv pandemije poput one uzrokovane koronavirusima.
Slogan „Naša rješenja su u prirodi“ naglašava nadu, solidarnost i važnost zajedničkog rada na svim razinama kako bismo izgradili budućnost života u skladu s prirodom. 2020. je godina razmišljanja, prilika i rješenja. 2020. je godina kada, više nego ikad, svijet može signalizirati snažnu volju za globalnim okvirom koji će „saviti krivulju“ gubitka biološke raznolikosti za dobrobit ljudi i cijelog života na Zemlji.