Svakodnevno čujemo  kako trebamo čuvati naš okoliš. Okoliš je prostor oko nas, mjesto gdje živimo i ne može nam biti svejedno kako taj prostor izgleda, da li živimo u čistom području ili smo zatrpani smećem. Velike promjene počinju malim koracima i svi možemo doprinijeti ostvarivanju tog velikog cilja. Sljedećih nekoliko savjeta vrlo jednostavno možete primjenjivati  u svakodnevnom životu te tako pridonijeti očuvanju okoliša:

  • Smeće treba odlagati u kante za smeće, a ne u okoliš
  • Redovno odvajajte i reciklirajte što više otpada. Svima su dostupni  spremnici za odvajanje papira, plastike, stakla i baterija, ali uz malo truda možete pronaći i spremnike za odvajanje ostalog otpada poput tekstila, malih. el. uređaja itd. Na benzinskim postajama možemo pronaći spremnike za otpadna ulja, zauljenu ambalažu i sl.
  • Pokošena trava, otpale i odrezane grane, suho lišće iz vrtova , svježa hrana koja se počinje kvariti, sve su to izvrsni materijali za pravljenje komposta. Kompost kao vrijedno organsko gnojivo bit će jako korisno vašim biljkama. Ukoliko živite u zgradi, vjerojatno imate nekoga kome možete jedanput tjedno dostaviti ostatke  svježe hrane koji više nisu za upotrebu, za kompost ili potražiti gradske spremnike za prikupljanje komposta.
  • Štedite električnu energiju, tj. pripazite kako ju trošite. Nepotrebno upaljena rasvjeta ili el. uređaji koji se ne koriste samo povećavaju vaš račun za el. energiju. Također, upotreba LED žarulja doprinosi izrazitoj uštedi električne energije, čemu ponajviše svjedoče računi koje dobivamo za potrošnju električne energije.
  • Kupujte el. uređaje A ili A+ klase. Uređaji koji imaju energetski razred A, A+ i više imaju manju potrošnju el. energije, što pridonosi smanjenju računa za struju u kućanstvima, a globalno manjoj potrošnji el. enregije.
  • Koristitite racionalno vodu.
  • Smanjite vožnju automobilima. Kad vam se ukaže prilika, koristite javni prijevoz, vozite se biciklom ili pješačite. Vožnja biciklom i pješačenje odlični su načini za održavnje zdravoga načina života. Na taj ćete način smanjiti količinu štetnih plinova, buku, ali i svakodnevni financijski budžet.