Hrvatsko stablo godine – Julius-Žirko u Sisku

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije prijavila je na natjecanje Hrvatsko stablo godine 2020. zanimljivo i posebno stablo u Sisku hrast lužnjak Julius –Žirko. Zanimljivo ime skriva neobičnu priču o stablu starom 9 godina koje je klon spomenika prirode hrasta lužnjaka Quercus robur. Spomenikom prirode proglašen je Odlukom Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije 1998. godine. Starost stabla procijenjena je preko 300 godina, visine 31 m, opsega na prsnoj visini 446 cm i promjera krošnje 36m. Ipak svjedočenje razvoju grada, ali i ratovima utjecalo je na njegovo zdravstveno stanje koje je bilo oslabljeno prisustvom štetnika i gljivičnih oboljenja koja su utjecala na njegovu stabilnost i otpornost.
Nevrijeme u listopadu 2014. godine srušilo je spomenik prirode, ali njegov 1. klon posadili smo u travnju 2015. godine za Dan planeta Zemlja. Sadnice-klonovi su proizvedeni u okviru projekta „Julius – FUTURA“, koji je Ustanova provodila sa suradnicima Gimnazijom Sisak i Hrvatskim šumarskim institutom Jatrebarsko. Posebnost ovog stabla je to što je ono u svojoj krošnji genetski identičan Juliusu spomeniku prirode i star je preko 309 godina, pa iako je riječ o mladom stablu ono može proizvesti žir!
S ciljem promicanja zaštite i očuvanja prirode i okoliša ukazivali smo na važnost drveća u urbanim sredinama za očuvanje biološke raznolikosti te smo u projektu „Žirkovi rujanski dani“ uključili gradske vrtiće i Dječji odjel knjižnice i čitaonice u Sisku. Ovaj projekt je obuhvatio više čitaonica i likovnih radionica uz spomenik prirode, na kojima smo pričali o prirodi, parkovima, starom drveću oko nas, tko na njemu živi i učili zašto je ono važno. Svi naši doživljaji su se stopili u slikovnici „Žirkova priča“ koja je nastala kao rezultat ovog projekta, originalan tekst ilustriran radovima djece.
Mislili smo da je ovu priču važno dijeliti s drugima i zato smo prijavili ovo neobično stablo na natjecanje Hrvatsko stablo godine 2020., a hoćemo li ići na izbor za Europsko stablo godine ovisi o nama. Svrha ovih aktivnosti je govoriti, promovirati, dijeliti zajedničke aktivnosti i priče o stablu, njihovoj povezanost s ljudima. Julius, a sada Žirko dio je Siska, Sisačko-moslavačke županije, u priču njegovog života utkani su mnogi pojedinci i ustanove, stari i mladi, oni koji znaju i oni koje vole.
Ovo je priča o stablu, čovjeku, prirodi, gradu, zajedništvu, ideji, emociji. Njegovi klonovi su posađeni na više mjesta u Sisačko-moslavačkoj županija, a njegovu slikovnicu čitaju djeca diljem Županije. Žirkova krošnja, listovi i poneki žir govori o stoljetnoj snazi i šušte ritmom stoljetnog Juliusa, a mi ćemo glasovanjem ovu priču proširiti dalje.
Upute za glasovanje:
Stranici za glasovanje se pristupa direktno putem poveznice – https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/. Također stranici se može pristupiti putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije (https://zastita-prirode-dnz.hr/).
Glasovati se može za samo jednog kandidata. Nakon odabira željenog kandidata potvrdite svoj glas klikom na internet stranici
Dozvoljeno je jednom glasovati s istog računaIa, prijenosnog računala i/iIi mobilnog uređaja.
Glasovanje započinje 01. listopada 2020. godine u 00:00h i traje do 31. listopada 2020. godine do 23:59h.
Od 21. listopada 2020. godine do dana proglašenja pobjednika natjecanja Hrvatskog stablo 2020. godine (06. studenog 2020. godine) rezultati glasovanja neće biti vidljivi.