Dani otvorenih vrata EPC NATURA SMŽ u Petrinji

U subotu 22.04. obilježili smo Dan planeta Zemlja zajedno s petrinjskim planinarima, izviđačima, te brojnim građanima Petrinje, Siska i okolice. Moramo se pohvaliti da smo imali i prve strane “goste” iz Italije i Nizozemske! Edukativni park, mala “planinarska” staza i unutrašnji prezentacijski prostor sa sadržajima bili su na raspolaganju svima od najmanjih do najstarijih. Da velika znanja imaju i najmanji posjetitelji pokazao nam je Roko iz Siska, mladi ornitolog od 5,5 godina s poznavanjem rjeđih vrsta ptica kao što je eja, sova, vodomar ili pupavac. Interes za nove tehnologije nije samo za najmlađe, te su sve VR sadržaje pregledali brojni roditelji, djedovi i bake. U prirodi, o prirodi, učili smo zajedno u našem Centru, jer znanje je najbolji čuvar prirode!

Već od 17. travnja 2023. godine Edukativno-prezentacijski centar NATURA SMŽ u Petrinji, otvorio je svoja vrata školama i široj javnosti. Prva grupa su nam bili učenici četvrtih razreda OŠ Mato Lovrak iz Petrinje, te brojni šetači i ljubitelji prirode od 12-15 h svaki radni dan. Centar obuhvaća  1 ha uređenog okoliša i 450 m2 unutrašnjeg opremljenog prostora. Mjesto znanja i učenja na inovativne načine približava prirodu posjetiteljima kroz „najinteresantnije“ vrste. Naši sadržaji  omogućavaju stjecanje novih i širenje znanja kroz različite teme i prikaz života pojedinih vrsta i kako one doprinose očuvanju bioraznolikosti prirode kao naprimjer jelenak, šišmiši ili crna žuna, nepoznato o hrastu lužnjaku i kestenovim šumama, neobičnim močvarama,  kakvi su graditelji životinje i što smo od njih naučili, zašto je vuk važan, ali i veliko pitanje gdje smo mi ljudi u ovoj priči.

Do kraja travnja učenici osnovnih i srednjih škola iz Petrinje, Siska, Sela i Sunje posjetit će Centar organizirano prema dogovorenim terminima.