Žirkovi rujanski dani

ŽIRKOVI RUJANSKI DANI je manifestacija kojoj je cilj promicanje prirode i okoliša kao jedinstvenog sistema o kojem ovisi život na planeti Zemlji. Razvoj i jačanje svijesti svakog pojedinca i senzibilizacija za očuvanje i brigu o stanju svih okolišnih faktora potrebno je razvijati već od najmlađe dobi svakog djeteta. Način života djece u urbanim sredinama sve ih više odvaja od prirodnih uvjeta. Ova manifestacija je osmišljena s ciljem razvijanja više aktivnosti u prirodi – čitanja priča, likovnih radionica, igara na otvorenom, a kroz vođeni program uz igru na otvorenom omogućuje se i učenje o prirodi i okolišu s jasno porukom kako svi možemo pomoći da se priroda i okoliš očuvaju za buduće generacije.

Žirkova priča, za najmlađe sudionike, je ispričana pored nove sadnice – klona spomenika prirode hrasta lužnjaka koja je posađena na mjestu nekadašnjeg starog stabla. Sadnica hrasta je rezultat projekta „Julijus – futura“ koji Ustanova provodi zadnjih godina i kojem je cilj očuvanje genske strukture spomenika prirode kroz uzgoj novih sadnica – klonova koji ujedno mogu biti i živi suvenir Grada, a njihove krošnje mogu ukrašavati gradske vizure kroz desetljeća koja dolaze.

U sklopu manifestacije obilježen je i Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača koji se  obilježava svake godine 16. rujna na dan kada je 1987. godine usvojen Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač. Ove godine obilježava se 29. godišnjica Montrealskog protokola, najuspješnijeg međunarodnog sporazuma u zaštiti okoliša koji danas broji 197 zemalja članica.