Svjetski dan vlažnih staništa

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije svake godine 2.2. obilježava Svjetski dan vlažnih staništa. Razvoj društva – izgradnja gradova, prometnica,  industrijska postrojenja, kanaliziranje rijeka i intenzivna poljoprivreda utječu na smanjenje vlažnih,  močvarnih staništa, a time utječe na smanjivanje biološke i krajobrazne raznolikosti. Svjetska zajednica svjesna prijetnji koje utječu na prirodu, a time i čovjeka je  1971. godine u Ramsaru u Iranu organizirala Konferenciju o vlažnim staništima, a učesnice Konferencije su potpisale Konvenciju o vlažnim staništima s aktivnostima koje će promovirati zaštitu i očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti vlažnih staništa. Konvencija obavezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvarnih staništa  i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti, održivom korištenju i očuvanju močvarnih staništa.

Svake godine odabire se druga tema koja promovira važnost očuvanja vlažnih staništa, a ove godine glavna tema pod kojom se obilježava ovaj dan je korisnost vlažnih staništa u sprječavanju i ublažavanju prirodnih katastrofa. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije ove je godine obilježila Svjetski dan vlažnih staništa održavanjem edukativnih radionica u osnovnoj školi Budaševo s temom vlažnih staništa, a prisustvovali su učenici 5. do 8. razreda te u dječijem vrtiću Voloder gdje je tema edukacije bila kornjača.

Sisačko-moslavačka županija ima vlažna, močvarna staništa od međunarodnog značaja (Posavinu s Lonjskim, Odranskim i Sunjskim poljem, Pokuplje i Pounje), a Park prirode Lonjsko polje je i jedno od 5 ramsarskih područja Republike Hrvatske. Živimo na području velike biološke i krajobrazne raznolikosti i zajedničke aktivnosti u promoviranju  prirodnih vrijednosti su doprinos njihovom očuvanju i zaštiti.