Kolege iz Gruzije u posjeti Odranskom polju

Grupa prirodoslovaca i znanstvenika iz Gruzije u pratnji udruge GIZ iz Zagreba koji su ovaj tjedan u posjeti našoj zemlji odlučili su obići značajni krajobraz Odransko polje te se pobliže upoznati sa nizinskim, poplavnim dijelom Hrvatske, sa načinom gospodarenja i zaštite te sa glavnim problemima koji se ovdje pojavljuju.

Uslijed visokog vodostaja te izlijevanja iz korita rijeke Odre obilazak većeg dijela polja nije bio moguć no unatoč tome naši gosti su imali priliku vidjeti sve čari ovog područja- pašnjačke površine, brojna grla konja, krava i svinja koja se ovdje ekstenzivno uzgajaju te ulogu polja kao retencije za prihvat velikih količina voda. Posjet smo nastavili obilaskom tradicijske kuće u Martinskoj Vesi gdje smo sa prezentacijom prikazali cijelo područje Odranskog polja. Posjetu našem području završili smo obilaskom Starog grada u Sisku koji se nalazi u neposrednoj blizini područja ekološke mreže Natura 2000 Kupa- HR2000642 te Sava nizvodno od Hrušćice- HR2001311.

Bila nam je izuzetna čast ugostiti naše kolege koji su otišli puni pozitivnih dojmova te se nadamo da će nas počastiti još kojim dolaskom.