Dana planeta Zemlje – sadnja hrasta u dječjem vrtiću Bubamara Glina

Sisačko-moslavačka županija i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije i Dječji vrtić Bubamara obilježili su Dan planeta Zemlje zajedničkom akcijom sadnje stabla hrasta lužnjaka u dvorištu Dječjeg vrtića Bubamara u Glini.  Sadnica hrasta lužnjaka je uzgojena kao klon spomenika prirode hrasta lužnjaka u Sisku u projektu „Julius futura“ koji je provodila Ustanova zajedno s  Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog i Gimnazijom Sisak. Župan Sisačko-moslavačke županije je uz pomoć mladih čuvara prirode  zasadio sadnicu mladog-starog hrasta i povjerio brigu o njemu  tetama i djeci DV Bubamara u lijepom, bogatom i brižno njegovanom dvorištu.

Zahvaljujući Hrvatskom šumarskom institutu iz Jastrebarskog dobro društvo našem Juliusu bit će i Gupčeva lipa, koju je Institut poklonio Dječjem vrtiću iz Gline, pa smo ovom prilikom zasadili lipu i zeleno proslavili Dan planeta Zemlja, a završili smo dječjom pjesmom mladih čuvara prirode. Nada nam je da će se ispod zelenih krošnji Juliusa i zagorske Gupčeve lipe igrati i odrastati nove generacije mladih Glinjana.

Ravnateljici DV Bubamara je uručena slikovnica Priča o Žirku u kojem je opisan život ovog iznimnog stabla, a želja nam je da kroz buduće godine drugi pričaju Žirkovu priču, ispod zelene krošnje našeg hrasta Juliusa ili lipe Zagorke.

I tako grad Glina u kojem je Josip Runjanin skladao melodiju za himnu Lijepa naša na tekst Antuna Mihanovića povezao zagorske brege i prekrasnu zelenu dolinu rijeke Gline.