DAN PLANETA ZEMLJA – POSADILI SMO JULIUS!

22.04. na Dan planeta Zemlja, u velikom društvu prijatelja i suradnika 1. klon “Juliusa” posađen je na Trgu hrvatskih branitelja u Sisku, mjestu gdje je stoljećima rastao zaštićeni hrast lužnjak koji je nažalost stradao u olujnom nevremenu u listopadu 2014. godine.

Grad Sisak se uključio u globalnu akciju “Sadimo zajedno” (Pledge to plant”) s ciljem posaditi i zasijati što više bilja koje može opstati u ovdašnjim uvjetima, a u akciju se se uključila i Ustanova sa sadnjom 1. klona hrasta lužnjaka spomenika prirode “Juliusa”. Na istoj lokaciji gdje je ovo iznimno stablo raslo preko 300 godina, dok ga olujno nevrijeme nije srušilo, posađena je sadnica-klon spomenika prirode sa željom da uspješno raste u godinama koje dolaze.

Povodom ovog iznimnog događaja, na Dan planeta Zemlja, postavljena je informativna ploča na kojoj su prikazane aktivnosti projekata “Julius – futura” i “Žirkovi rujanski dani” koje je Ustanova provodila prethodnih godina s ciljem očuvanja genoma ovog iznimnog stabla, ali i jačanja svijesti o potrebi zaštite i očuvanja prirode i okoliša ispričanih kroz originalnu priču “Žirkova priča”o mladom/starom Žirku i njegovim stoljećima u gradu Sisku. Ovi projekti su provođeni u suradnji sa suradnicima Gimnazijom Sisak, Hrvatskim šumarskim institutom Jastrebarsko, DV Sisak Stari i Dječjeg odjela NKČ”Vlado Gotovac” te članovima Suradničkog vijeća predstavnicima Grada Siska, Županije, Uprave šuma Sisak, Komunalac Sisak, Horting Siscie i Društva za poljepšanje grada Siska na čiju inicijativu je 1998. godine hrast lužnjak zaštićen kao spomenik prirode.

Kao što smo projekte provodili zajedno, tako smo posadili i 1. klon “Juliusa” – gimnazijalci i Gradonačelnica, djeca iz vrtića, a pomogli su i djelatnici Komunalca. Malo smo ga potapšali ručicama, zalili i zaštitili da bude siguran, a svjedodžbu o njegovom porijeklu s brojem 1  Zamjenica Župana Sisačko-moslavačke županije g-đa Anita Sinjeri-Ibrišević  uručila je Gradonačelnici Grada Siska gđi Kristini Ikić-Baniček.

Želja nam je da naš mladi “Julius” godinama raste s mladim generacijama Siska. Likovni radovi djevojčica i dječaka iz vrtića i knjižnice zabilježila su listove, grane, mrave i leptire sve što je “Julius” čuvao u svojoj krošnji i deblu, a nadamo se da će ukrasiti buduću slikovnicu “Žirkova priča” kojom bismo u godinam što dolaze nastavili pričati priču o ovom posebnom stablu – spomeniku prirode. Ovo je 1. klon spomenika prirode, a ostali se čuvaju u Hrvatskom šumarskom insitutu i nadamo se da će i oni uskoro ukrašavati svojim zelenim krošnjama parkove i zelene površine.