Poziv na Zimsko prebrojavanje ptica močvarica

I ove godine, u organizaciji Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode te Udruge BIOM, provodi se tradicionalno međunarodno zimsko prebrojavanje ptica močvarica (IWC). Prebrojavanje koje je po prvi put započelo 1967. godine provodi se sa ciljem utvrđivanja brojnosti populacija ptica močvarica u preko 100 zemalja svijeta.

Ptice močvarice predstavljaju vrste koje su vezane za vlažna staništa (rijeke, bare, ribnjaci, jezera, riječna ušća, obale i plaže) a dugogodišnje promatranje tih vrsta daje nam, osim podatka o brojnom stanju populacije pojedninih vrsta, i posredan uvid u stanje odnosno očuvanost takvih staništa.

Monitoring

Kako bi se pokrilo što veće područje te monitoringom dobio što precizniji podatak o stanju populacija ptica močvarica Društva i Udruge za zaštitu ptica u ovo prebrojavanje žele uključiti što veći broj javnosti.

Ukoliko se želite uključiti u prebrojavanje javite se nacionalnom koordinatoru Tiboru Mikuški (095/9098-753) ili na mail tibor.kopacki.rit@gmail.com koji će Vas rasporediti najbližem lokalnom koordinatoru. Nakon obavljenog prebrojavanja podatci se dojavljuju regionalnim koordinatorima koji će objediniti sve podatke te dostaviti nacionalnom koordinatoru kako bi se dobio podatak na razini RH.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ uključiti će se i ove godine u tradicionalnu akciju zimskog prebrojanjanja ptica močvarica a akciju prebrojavanja obaviti će zajedno sa učenicima i djelatnicima osnovnih škola sa područja Sisačko-moslavačke županije.