02.02. Svjetski dan vlažnih staništa – Vrijeme je za obnovu močvara

Što su močvare ili vlažna staništa? Da li ste ih ikad vidjeli? Ima li ih u Sisačko-moslavačkoj županiji? Zašto su nam one važne? Tko živi u njima? Kako ih čuvamo?

Na sva ta pitanja dobili smo odgovore na našim zajedničkim druženjima u Dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac u Sisku 02., 08. i 10. veljače 2022. Kombinacijom predavanja, VR sadržaja, razgovora i crtanja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije s učenicima i učiteljicama osnovnih škola 22. lipanj i Ivan Kukuljević-Sakcinski i djelatnicima Dječjeg odjela, pokazala je zanimljiv svijet naših močvara i vlažnih staniša, a postavljena izložba u izlozima knjižnice predstavila je dio močvarnih područja naše Županije. Malo drugačiji pogled na naš zavičaj i očuvanu bioraznolikosti brojnih rijeka, potoka i močvara putem sadržaja VR naočala, letjeli smo iznad poznatih područja i učili kako čuvati prirodu oko nas, što pripada u prirodu, a što ne. Bojali smo vidru, rodu, žabe, vretenca. Djeca su naučila da i kod nas ima plavih žaba, ali samo kratko vrijeme, a vretenca ili vilini konjici zbog svojih boja imaju zanimljiva imena kao što su crveni jurišnik ili plava vodendjevojčica. Močvare su posebna mjesta gdje se odvija bujan život jer imaju obilje vode i hrane. Kada na močvarama vidimo žabe, vretenca, ribe i ptice onda znamo da su čiste, da u njima nema otpadnih kemikalija i smeća i da se prirodnim procesima voda postepeno procjeđuje kroz zemlju i tako čisti.

I u dječjem vrtiću Voloder, najmanji su učili o močvarama i njezinim stanovnicima, bijeloj rodi, ribama, žabama, leptirima i vretencima.