Projekt „Žirkovi rujanski dani“

„Žirkovi rujanski dani“ projekt Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije, provodio se s ciljem  promicanja prirode i okoliša kao jedinstvenog sistema o kojem ovisi život na planeti Zemlji, ispričan kroz život jednog stabla. Suradnici na projektu su bili Dječji vrtić Sisak Stari i Dječji odjel Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak. Život hrasta lužnjaka – spomenika prirode u Sisku, bio je model „Žirkove priče“ autorice Ive Dužić, jedinstvene priče o životu stabla u gradu i njegovoj povezanosti sa životima ljudi koji tu generacijama žive.

„Zeleno“ tkanje pričanja priča u vrtićima dječjeg vrtića Sisak Stari i knjižnici Dječjeg odjela Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, likovne radionice na kojima su djeca izrazila svoj doživljaj hrasta i prirode, te čitaonice u parku pokraj spomenika prirode hrasta lužnjaka omogućili su da se naši doživljaji zabilježe u slikovnici koja je nastala kao rezultat ovog projekta.

Prezentacija naše slikovnice će se održati  kod Žirka-Juliusa – prvog klona spomenika prirode hrasta lužnjaka, na Trgu hrvatskih branitelja u Sisku,  u srijedu 31. svibnja 2017. godine s početkom u 10.30 sati. Pozivamo sve prirodnjake da nam se priduže i pročitaju „Žirkovu priču“ priču o jednom velikom i malom hrastu, pticama i pčelama, djeci, vremenu, gradu i životu.