Okrugli stol u Sisku “Modeli upravljanja zajedničkim pašnjacima u područjima ekološke mreže NATURA 2000”

Dana 08. lipnja 2015. s početkom u 10 i 30 h, u organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije, održan je okrugli stol na temu „ Modeli upravljanja zajedničkim pašnjacima u područjima ekološke mreže NATURA 2000“ kojem su prisustvovali Zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević, Pročelnica UO za poljoprivredu Ljiljana Križanić, Predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore Mijo Latin, te predstavnici Saveza udruga uzgajivača konja hrvatski posavac i lokalnih udruga, predstavnici lokalnih samouprava, HV d.o.o. VGI “Banovina” te suradnici i partneri u projektu.
Okrugli stol je održan u sklopu projekta „Sava kultura NATURA“ u koji je javna ustanova uključena kao partner. Projekt promovira prirodne vrijednosti NATURA 2000 područja duž rijeke Save s naglaskom na stoljetni međuodnos ljudi i prirode koji je na ovim područjima rezultirao visokom očuvanosti prirodne baštine. Tradicionalni model upravljanja zajedničkim pašnjacima dio je kulturne, ali i prirodne baštine Posavine.
Tijekom rasprave sudionici okruglog stola iznijeli su probleme koji zahtijevaju hitno rješavanje, te je zaključak okruglog stola potreba ukazivanja na navedene probleme nadležnim institucijama Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu zaštite okoliša i prirode i nadležnim agencijama.